Porcja 8 sztuk ravioli z indykiem i grzybami o wadze ok. 140 g ma 4,4 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,7 WBT. Z sosem ze śmietanki i zmielonych borowików są PRZE PY SZNE. 100 g ma 198 kcal.
Ravioli z indykiem i grzybami
Składniki
Nadzienie (47 ravioli)
- 300 g fileta z indyka zmielonego
- 100 g pieczarek, najlepiej brązowych
- 70 g śmietanki kremówki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
- 230 g mąki typu 00
- 40 g wody
- 80 g jajek
- szczypta soli
Do podania
- śmietanka kremówka
- suszone borowiki, zmielone
Przygotowanie
- Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
- Pieczarki pokrój i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Odstaw. Indyka obsmaż na pozostałych dwóch łyżkach rozdrabniając go w czasie smażenie widelcem, żeby nie pozbijał się w grudki. Natkę pietruszki posiekaj.
- Do miksera włóż najpierw pieczarki, rozdrobnij je trochę, następnie dodaj indyka, rozdrabniaj dalej do pożądanej konsystencji. W międzyczasie dodaj śmietanę, a pod koniec natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
- Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
- Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykrywasz nadzienie drugim płatem ciasta, dociskasz wałeczkiem, zdejmujesz ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągasz je z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
- Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką doprawioną zmielonymi prawdziwkami. Podgrzej, wyłóż na talerz.
- Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 6 Kalorie: 198 kcal Białka: 11.3 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 19.6 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.0 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz