Jeden placek z ziemniaków to ok. 2 wymienników. Słomiany stąd, że przypomina słomianą matę. Jest to moja wersja placków Julii Child.
Słomiane placki ziemniaczane
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 1 jajko,
- 96 g klarowanego masła
- sól (najlepiej himalajska)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy na parze przez 15-20 minut, aż zaczną lekko mięknąć. Odkładamy je na kilka godzin, aż zupełnie ostygną. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajko, szczyptę soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
- Kładziemy porcje po 60 g każda, dociskając lekko łopatką formujemy placki. Kledy spód się zrumieni, ostrożnie je przewracamy i przysmażamy z drugiej strony.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 238 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 15.7 g Cukry: 20.9 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.1 WBT: 1.5
Wykres z CGM po plackach
Pod placki podaliśmy bolus zwykły, cukier szybko wzrósł, ale też i dość szybko opadał. Zielony obszar to cukier 70-180. Po północy spadał w dół. Nie jest to zapewne danie na co dzień dla osoby z cukrzycą. Jednak od czasu do czasu, każde dziecko chce zjeść to co wszyscy 🙂
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz