Porcja bezglutenowej tarty z jarmużem, gruszką i serem pleśniowym o wadze 150 g ma 4,9 wymiennika, w tym 1,9 WW i 3,0 WBT. Nie lubię sera pleśniowego – ale chyba na kanapce – w tej postaci jest pyszny. Zuzia też zjadła z chęcią. Inspiracją do tego przepisu były warsztaty z Marietą Marecką. 100 g ma 249 kcal.
Tarta z jarmużem, gruszką i serem pleśniowym
4
porcje30
minut249
kcal3.3
1.3
2.0
13
gSkładniki odżywcze dla 100 g produtu
Składniki
- Kruche ciasto
75g mąki kasztanowej
75 g mąki z owsianej
1/2 łyżeczki soli
75 g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
1 jajko
2 łyżeczki lodowato zimnej wody
- Nadzienie
100 g jarmużu
130 g gruszki (waga po obraniu, bez gniazda nasiennego)
100 g sera pleśniowego (ja użyłam Lazur błękitny)
3 jajka
200 g śmietany 18%
sól (najlepiej himalajska)
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.
- Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką (ciasto można wałkować pomiędzy warstwami folii spożywczej) . Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozsypać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.
- Jarmuż podzielić na małe kawałki, zblanszować (ok. 3 minuty). Położyć pomiędzy dwoma warstwami ściereczki lub ręcznika papierowego, żeby odsączyć go z wody. Gruszkę i ser pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczone ciasto wykładami jarmuż, a następnie gruszkę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 30-35 minut w 180°C. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.
Smacznego 🙂
biedronka
tarta już na stałe zagościła na moim stole.
jest rewelacyjna. Ja dodaję ser gorgonzola.
Bożena Garbińska
Bardzo się cieszę i dziękuję.