Opiekane ziemniaki, pachnące rozmarynem, chrupiące, z drobinkami płatków soli … trudno się im oprzeć. Porcja o wadze 110 g ma 3 wymienniki, w tym 2,4 WW i 0,6 WBT. 100g ma 142 kcal.
Ziemniaki opiekane
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 30 g oleju z pestek winogron
- świeży rozmaryn
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól i sól w płatkach
Przygotowanie
- Zagotuj wodę. Posól. Ziemniaki umyj i w łupinach wrzuć do gotującej się, osolonej, wody. Gotuj do miękkości, ok. 25-30 minut. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, aż będzie gorący, ale nie będzie dymił. Pokrój ziemniaki na ćwiartki. Wrzuć na patelnię i smaż przez ok. 2 minuty, nie mieszając, aż zrumienią się z jednej strony. Dopraw solą w płatkach i pieprzem. Dodaj rozmaryn. Potrząśnij patelnią i przewróć ziemniaki tak, żeby się obsmażyły z drugiej strony. Rób to tak długo, aż obsmażą się równo ze wszystkich stron.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 142 Białka: 2,4g Tłuszcze: 5.1g Cukry: 21.5g Wymienniki: 2.7 WW: 2.1 WBT: 0.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz