Przeepyyszneee ciasteczka. Jedno o wadze ok. 25 g ma 2 wymienniki, w tym 1.3 WW i 0.7 WBT. 100 g ma 445 kcal.
Amaretti pistacjowe [bezglutenowe]
Porcje
12
porcjeKalorie
445
kcalWymienniki
7.7
WW
4.9
WBT
2.8
W臋glowodany
49
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
3 bia艂ka (90-100 g)
300 g m膮ki migda艂owej
100 g pistacji bez sk贸rki*
250 g drobnego cukru do wypiek贸w
p贸艂 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
- Dodatkowo
drobny cukier do obtoczenia ciastek
cukier puder do obtoczenia ciastek
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180掳C lub 165掳C z termoobiegiem (je偶eli b臋dziesz piec wszystkie ciasteczka jednocze艣nie) i wy艂贸偶 2-3 blaszki papierem do pieczenia.
- Po艂ow臋 m膮ki migda艂owej, szczypt臋 soli i pistacje wsyp do malaksera i miksuj pulsacyjnie a偶 pistacje rozdrobni膮 si臋 do postaci m膮czki (nie r贸b tego osobno bo zrobi si臋 pasta pistacjowa). Nast臋pnie dodaj pozosta艂膮 m膮k臋 migda艂ow膮 (zmielone migda艂y) i zmiksuj do zmieszania, nast臋pnie prze艂贸偶 do du偶ej miski i zmieszaj z po艂ow膮 cukru.
- W du偶ej misce, u偶ywaj膮c miksera elektrycznego lub robota (z ko艅c贸wk膮 do piany), ubij bia艂ka a偶 do mi臋kkich wierzcho艂k贸w, nast臋pnie dodawaj powoli pozosta艂膮 cz臋艣膰 cukru, dalej ubijaj膮c pian臋. Dodaj wanili臋. Ubit膮 pian臋 dodawaj stopniowo do mieszanki migda艂owo-pistacjowej. U偶ywaj膮c ma艂ej ga艂kownicy do lod贸w (1/50 czyli 20 ml) lub 艂y偶ki (bierzemy kopiat膮 艂y偶k臋) formuj kulki i wrzucaj je do drobnego cukru, obtocz, a nast臋pnie prze艂贸偶 do miseczki z cukrem pudrem i obtocz je do艣膰 dok艂adnie. Drobny cukier powoduje, 偶e ciasteczka w 艣rodku s膮 ci膮gn膮ce, a cukier puder, kt贸ry p臋ka podczas pieczenia, nadaje im charakterystyczny wygl膮d. Tak przygotowane kuleczki k艂ad藕 na blaszk臋 w odst臋pach (pami臋taj 偶e kulki opadn膮 w czasie pieczenia). Ja na blaszk臋 k艂ad艂am 12 sztuk. Piecz w piekarniku 12-14 minut a偶 ciasteczka b臋d膮 lekko br膮zowe na brzegach. Wyjmij ciasteczko z piekarnika do ostygni臋cia.
- Je偶eli nie masz pistacji bez sk贸rki, pozostaje zrobi膰 je samemu. Pistacje blanszujemy przez ok. 3 minuty. Nast臋pnie 艣ci膮gamy sk贸rk臋 i tak przygotowane suszymy w piekarniku (ok 30 minut w 60掳C).
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz