Babka czekoladowa z matcha, na m膮ce orkiszowej, smaczna i delikatna – jedna porcja o wadze 60 g na 3,8 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,4 WBT. Do kawy i zielonej herbaty, idealne.
Babka czekoladowa z matcha
Porcje
12
porcjePrep time
20
minutCooking time
1
godzina10
minutKalorie
402
kcalWymienniki
6.4
WW
4.0
WBT
2.4
W臋glowodany
40
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
- Babka
270 g m膮ki orkiszowej
30 g m膮ki ziemniaczanej
1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
225 g mas艂a
160 g drobnego cukru do wypiek贸w
4 du偶e jajka (240 g)
陆 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
100 ml mleka
4 艂y偶ki kakao
2 艂y偶ki herbaty matcha kulinarnej (b臋dzie mia艂a 艂adniejszy kolor)
- Polewa czekoladowa
50 g czekolady 70% (kaletki lub posiekanej)
20 g mas艂a
Przygotowanie
- Babka
- Sk艂adniki wyjmij z lod贸wki ok. 2 godziny przed pieczeniem.
- 膮k臋 przesiej z proszkiem do pieczenia. Mas艂o utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do utartej masy dodaj jajka, jedno po drugim. Nast臋pnie dodaj wanili臋 i zmiksuj. Do masy dodaj po艂ow臋 m膮ki, nast臋pnie mleko i pozosta艂膮 m膮k臋.
- Ciasto podziel na dwie r贸wne cz臋艣ci, do jednej dodaj przesiane kakao, do drugiej – herbat臋 matcha. Wymieszaj do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Form臋 na babk臋 wysmaruj mas艂em i opr贸sz m膮k膮. Na zmian臋 nak艂adaj 艂y偶k膮 delikatnie masy, nier贸wno, ale tak, 偶eby si臋 nie zmiesza艂y. Piecz w temperaturze 160潞C przez oko艂o 70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystud藕 i na艂贸偶 polew臋.
- Polewa
- Mas艂o roztop w niewielkim rondelku. Zestaw z palnika, dodaj czekolad臋, odczekaj 2-3 minuty a nast臋pnie wymieszaj. Przed na艂o偶eniem polewa musi ostygn膮膰 i lekko zg臋stnie膰, 偶eby nie sp艂ywa艂a za szybko z babki.
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz