Babka red velvet bezglutenowa – prosta, szybka, smaczna, efektowna. Porcja o wadze 80 g ma 5.1 wymiennika, w tym 3.2 WW i 1.9 WBT. 100 g ma 397 kcal.
Babka red velvet [bezglutenowa]
Składniki
- 160 g mąki z ryżu kleistego
- 80 g mąki owsianej bezglutenowej
- 60 g mąki jaglanej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 225 g masła
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 4 duże jajka (240 g)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 140 g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżecza barwnika w żelu red
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 165°C.
- W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
- Jogurt wymieszaj z barwnikiem i ekstraktem z wanilii.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj jogurt i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto przełóż do foremki posmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką, włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij babkę z piekarnika, odczekaj 15 minut i wyjmij z formy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 397 kcal Białka: 6.4 g Tłuszcze: 23.2 g Cukry: 40.5 g Wymienniki: 6.3 WW: 4.0 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz