Kostka cytrynowa, kwaskowata, bardzo smaczna. Jedna kostka o wadze 50 g ma 3.4 wymiennika, w tym 2.1 WW i 1.3 WBT. 100 g ma 424 kcal.
Kostka cytrynowa [bezgultenowe] [low FODMAP]
Składniki
Spód
- 60 g mąki arachidowej
- 55 g mąki z ryżu kleistego
- 45 g mąki jaglanej
- 50 g cukru
- 80 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki lodowatej wody
Warstwa cytrynowa
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 150 ml soku z cytryny
- 170 g cukru
- 120 g masła
- 20 g mąki jaglanej
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Blaszkę w wymiarach 20x20 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Spód
- W misce wymieszaj mąki, cukier, sól i dodaj pokrojone w kostę masło. Rozdrobnij palcami na kruszonkę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wodę. Wymieszaj szybko, aż otrzymasz jednolite ciasto (możesz też użyć malaksera).
- Ciastem wyłóż blaszkę do pieczenia. Piecz przez 20-22 minuty.
Warstwa cytrynowa
- Cytryny wyszoruj szczoteczką i wyparz. W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka, cukier i sok z cytryny, do połączenia.
- Postaw na kuchence, podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze) przez 2 minuty lub do rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień do małego i dodawaj masło w 3 częściach, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Kontynuuj gotowanie, mieszając przez 4-6 minut, lub do czasu aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj go przez sitko.
Baton
- Przygotowany krem wyłóż na upieczony spód. Piecz przez 20-25 minut aż warstwa cytrynowa się zetnie (ma być lekko trzęsąca się pośrodku). Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na ok. 2 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 424 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 24.6 g Cukry: 41.3 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.1 WBT: 2.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz