Bezglutenowe ciasto bananowe z kajmakiem. Pyszne. Porcja o wadze 80 g ma 4 wymienniki, w tym 2.8 WW i 1.2 WBT. 100 g ma 285 kcal.
Bezglutenowe ciasto bananowe z kajmakiem
Składniki
Składniki:
- 50 g mąki z brązowego ryżu
- 50 g mąki teff
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g skrobii kukurydzianej
- 25 g skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki gumy ksantanowej (kluczowy składnik - jeżeli chcesz go pominąć zastąp go ½ łyżeczki gumy guar)
- 250 g bananów
- 190 g musu jabłkowego
- 70 g oleju słonecznikowego (lub innego o neutralnym smaku)
- 85 g miodu
- 2 jajka kurze (lub 10 przepiórczych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki soli
Do podania:
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g kajmaku
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 175°C
- Formę o wymiarach 20x20 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche skladniki.
- W drugiej misce rozdrobnij widelcem banany a następnie dodaj pozostałe mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia się składników. Pieczk 50-60 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i zostaw w formie do wystygnięcia. To ważne przy wypieku bezglutenowym.
- Kiedy ciasto się piecze ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj kajmak. Kajmakową śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 285 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 14.4 g Cukry: 34.9 g Wymienniki: 4,0 WW: 2,8 WBT: 1,2
Jeżeli preferujecie wersję glutenową zapraszam TUTAJ
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz