Ciasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną. Idealne na poratowanie nastroju. Porcja o wadze 90 g ma 4.4 wymiennika w tym 2.7 WW i 1,7 WBT.
Ciasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną
Składniki
Składniki na formę o wymiarach 25cm x 25cm x 5cm:
- 400 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru
- 100 g tagatozy
- 225 g masła
- 4 jajka (lekko roztrzepane)
- 225 g rozgniecionych bananów (ok. 2 szt)
- 1 łyżeczka sody
- 1½ łyżeczka proszku do pieczenia
- 225 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
Do podania:
- 300 g śmietanki 36%
- 150 g kajmaku
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 160°C. Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej w jednym kawałku, będzie łatwiej wyjąć ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę. Palcami wymieszaj składniki do konsystencji grudek. Wmieszaj jaka, banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 45-55 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy.
- Kiedy ciasto się piecze ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj kajmak. Część kajmaku możesz zostawić i wmieszać go już na cieście. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce. Kajmakową śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 308 kcal Białka: 5.1 g Tłuszcze: 18.8 g Cukry: 29.6 g Wymienniki: 4.4 WW: 2.7 WBT: 1.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz