Bezglutenowe blondie z orzechami macadamia znika błyskawicznie. Porcja o wadze 35 g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,3 WW i 1,3 WBT. 100 g ma 513 kcal.
Orzechy macadamia możesz zastąpić orzechami laskowymi (można kupić już upieczone) lub migdałami. Ciasto będzie równie pyszne.
Bezglutenowe blondie z orzechami macadamia
25
porcje22
minuty513
kcal7.3
3.7
3.6
37
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
140 g orzechów macadamia
170 g niesolonego masła
Skórka z dwóch limonek
115 g ciemnego cukru trzcinowego
55 g tagatozy
2 małe jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g mąki z ryżu kleistego
45 g mąki kokosowej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
180 g białej czekolady, posiekanej
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
- Wyłóż papierem do pieczenia formę kwadratową o boku 25 cm.
- Orzechy wyłóż na blaszkę i piecz je w piekarniku 5-7 minut. Wyjmij je i odstaw do wystygnięcia. Potem posiekaj.
- czasie, kiedy orzechy się pieką rozpuść masło w małym rondelku. Limonkę zetrzyj bezpośrednio nad garnkiem z rozpuszczonym masłem i gotuj przez kilka minut, żebym masło się zaparzyło, mieszając od czasu do czasu.
- Cukier trzcinowy wsyp do dużej miski i dodaj do niego rozpuszczone masło ze skórką z limonki. Odstaw do ostygnięcia na 5 minut, następnie wmieszaj jajko i ekstrakt z wanilii.
- Przesiej do miski mąkę z ryżu kleistego i mąkę kokosową wymieszane z proszkiem do pieczenia i sól.
- Mieszaj intensywnie aż do połączenia się składników, następnie wmieszaj posiekane orzechy i białą czekoladę.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy i używając małej szpatuły rozprowadź ciasto równomiernie. Piecz je w piekarniku aż urośnie i będzie błyszczące i lekko popękane na górze, a patyczek włożony w środek ciasta będzie oblepiony kilkoma dużymi, mokrymi okruchami, około 18-22 minut.
- Pozwól ciastu wystygnąć, następnie wyjmij z formy i ostrym nożem pokrój na 25 części.
- Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, do 3 dni.
Przepis za Alanna Taylor-Tobin. Zmodyfikowany cukier.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz