Bezglutenowe red velvet cake z obniżoną zawartością cukru – czyli to czego od dawna szukałaś/szukałeś jest właśnie tu. Porcja o wadze 80 g ma 3,8 wymiennika, w tym 1,7 WW i 2,1 WBT. 100 g ma 346 kcal.
Bezglutenowy red velvet cake
Składniki
Ciasto
- 230 g masła w pokojowej temperaturze
- 100 g cukru
- 100 g tagatozy
- 3 dużej jajka
- 160 g mąki z ryżu kleistego
- 80 g mąki owsianej bezglutenowej
- 60 g mąki jaglanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniili
- 1½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu firmy Wilton
- ½ łyżeczki soli
Krem
- 500 ml śmietanki kremowej 36%
- 100 g cukru pudru
- 100 g tagatozy zmielonej na puder
- 375 g mascarpone
- 375 g serka Philadelphia
Przygotowanie
Ciasto
- Piekarnik nagrzej do 165°C
- Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 mnut, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
- Jogurt wymieszaj z barwnikiem.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj jogurt i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto przełóż do przygotowanych tortownic i wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 35-45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasta z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez 1-2 godzin.
Krem
- Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier puder. Maskarpone ubij razem z serkiem philadelphia a następnie połoącz z ubitą śmietaną.
Tort
- Wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i każde przetnij na 2 części. Na każdą z 3 części rozłkadaj po 250 g masy. Przykryj ostatnim blatem. Pozostałym kremem posmaruj boki i górę cioasta. Przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 346 kcal Białka: 4.4 g Tłuszcze: 27.1 g Cukry: 21.2 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.1 WBT: 2.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz