Ciastka z tysiąca i jednej nocy, bezglutenowe z mielonymi pestkami wiśni wonnej. Jedno ciastko o wadze 63 g ma 4,2 wymiennika, w tym 2,2 WW i 2,0 WBT. 100g ma 464 kcal.
Ciastka z tysiąca i jednej nocy
Składniki
- 240 g mąki migdałowej
- 200 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki gryczanej
- 80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- ¾ łyżeczki soli
- 160 g jogurtu greckiego naturalnego
- 90 g jajka (ok. 2 małych jajek, 1½ dużego)
- ¾ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Do podania
- 60 g mascarpone
- 1½ łyżeczki pistacji, pokrojonych w słupki lub drobno pokruszonych
- 12 pestek granatu
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Umieść w malakserze mąkę migdałową, cukier, mąkę gryczaną, masło oraz sól i zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Przełóż dwie trzecie (ok. 380 g) do dużej miski i dodaj jogurt, jajka, mahlep i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Pozostałą mieszaninę rozłóż do 12 wgłębień formy do finansjerek (ma 12 wgłębień o wymiarach 8x3x3cm) lub muffinek - powinna sięgać do ⅓ wysokości ścianek. Lekko ugnieć palcami lub łyżeczką, tak by spód był zwarty.
- Za pomocą dwóch łyżeczek (jedna do nabierania, druga do zsuwania) nałóż na spody mieszaninę jogurtową i wygładź wierzch długą, wąską łopatką. Ustaw formę na blasze i piecz 30-35 minut, obracając blachę w połowie pieczenia, aż ciastka zrobią się złotobrązowe, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Ciastka są wewnątrz dość wilgotne i wydają się lekko niedopieczone, ale to część ich uroku. Odstaw na 15-30 minut by przestygły, a następnie wyjmij z foremek. Podaj lekko ciepłe bez dodatków lub zaczekaj, aż zupełnie ostygną, po czym udekoruj każde porcyjką mascarpone, posiekanymi pistacjami i pestką granatu. Połowę każdego ciastka posyp cukrem pudrem i podaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 464 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 31.6 g Cukry: 35.3 g Wymienniki: 6.7 WW: 3.5 WBT: 3.2
Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh – Słodko ze zmniejszoną ilością cukru
Dodaj komentarz