Ciasto prawdziwie czekoladowe o zmniejszonej zawartości cukru, dosłodzone stewią. Jedna porcja ciasta o wadze 65g ma 4 wymienniki, w tym 1,7 WW i 2,3 WBT. 100g ma 461 kca.
Ciasto czekoladowe
Składniki
- 120 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki stewii w płynie lub proszku
- 275 g czekolady 70%, posiekanej na kawałki
- 175 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 40 g mąki orkiszowej, przesianej
- szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 170°C (bez termoobiegu).
- Grubo wysmarować masłem formę do ciasta o ruchomym dnie, o średnicy 24 cm, następnie posypać formę cukrem, strząsają nadmiar. Odsypać 3 łyżki cukru. Czekoladę, masło i pozostałą część cukru ogrzewać w rondlu na małym ogniu, aż się roztopią. Zdjąć rondel z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia. Dodawać do masy czekoladowej żółtka, po jednym, dobrze ubijając, następnie wsypać mąkę i wymieszać.
- W czystym, odtłuszczonym naczyniu upić przy pomocy elektrycznego miksera białka na pianę. Zwiększyć obroty, dodać sól i ubijać, aż piana zrobi się lekko sztywna i błyszcząca. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej ubijając, następnie dodać resztę piany delikatnie mieszając.
- Ostrożnie przelać masę do formy i lekko postukać, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec ciasto przez około 35-45 minut aż dobre wyrośnie, a wierzchołek, pod dotknięciem lekko się zapadnie (jeśli ciasto zaczyna rosnąć nierówno, obrócić je po 20-25 minutach). Przenieść formę na ruszt, zdjąć boki i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć spód formy. Oprószyć ciasto cukrem pudrem. można podawać z bitą śmietaną.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 461 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 36.3 g Cukry: 25.8 g Wymienniki: 6.2 WW: 2.6 WBT: 3.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz