Cantucci, bezglutenowe, na mące jaglanej o zmniejszonej zawartości cukru, dosłodzone stewią – jedno ciasteczko ma ok. 1,8 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,7 WBT. Do kawy, i nie tylko, idealne.
Cantucci bezglutenowe
Składniki
- 150 g migdałów zblanszowanych i obranych z łupinki
- 150 g mąki migdałowej (można samemu zmielić migdały)
- 400 g mąki jaglanej +20 g do obtoczenia
- 100 g cukru
- ¼ łyżeczki stewii w proszku lub płynie
- 4 jajka
- 30 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Przygotowanie
- Wymieszać razem wszystkie składniki. Powstanie twarde ciasto. Uformować z niego wałek o średnicy 4 cm, oprószyć go mąką.
- Ułożyć wałki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C (bez termoobiegu).
- Wyjąć podpieczone wałki, ostudzić, pokroić w ukośne kromki. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć, ostudzić, obrócić i posmarować jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiekać aż się zrumienią.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 440 kcal Białka: 14.0 g Tłuszcze: 23.1 g Cukry: 44.0 g Wymienniki: 7.0 WW: 4.4 WBT: 2.6
Smacznego 🙂
Agnieszka
To jest przepyszne, po powrocie z wakacji też takie zrobimy, dzięki za przepis:)