Ciasto mandarynkowe bezglutenowe zgodne z diet膮 low FODMAP jest przepyszne, wilgotne z delikatnym smakiem mandarynki.
Ciasto mandarynkowe [bezglutenowe] [low FODMAP]
Porcje
12
porcjeCooking time
1
godzina10
minutKalorie
333
kcalWymienniki
6.3
WW
4.9
WBT
1.4
W臋glowodany
49
gWarto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
- Ciasto
4 艣rednie mandarynki o 艂膮cznej wadze 360 g (waga ze sk贸rk膮)
170 g mas艂a
250 g cukru
3 jajka
165 g m膮ki z ry偶u kleistego
80 g m膮ki owsianej
70 g m膮ki jaglanej
2 艂y偶eczki ekstraktu waniliowego
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka sody
- Lukier
100 g cukru pudru, przesianego
2 艂y偶ki soku z cytryny
sk贸rka starta z jednej cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie sk艂adniki powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮. M膮ki, proszek do pieczenia i sod臋 przesiej.
- Nieobrane mandarynki w艂贸偶 do ma艂ego rondelka i zalej wod膮. Postaw na gazie, doprowad藕 do wrzenia. Zmniejsz ogie艅, przykryj mandarynki okr膮g艂ym kawa艂kiem papieru do pieczenia o 艣rednicy garnka i obci膮偶 ma艂ym talerzykiem, kt贸ry zabezpieczy mandarynki przed wyp艂ywaniem. Gotuj przez 20 minut a偶 b臋d膮 delikatne. Wyjmij je z wody i ostud藕. Prze艂贸偶 mandarynki do blendera i zmiksuj na puree. Odstaw.
- Piekarnik nagrzej do 160潞C. Do misy miksera w艂贸偶 mas艂o i cukier. Miksuj je przez 8 minut lub do czasu a偶 b臋d膮 jasne. Dodawaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po ka偶dym dodaniu. Dodaj wanili臋, m膮ki, proszek do pieczenia, sod臋 i puree z mandarynek. Wymieszaj. Ciasto prze艂贸偶 do tortownicy o 艣rednicy 26 cm wysmarowanej mas艂em i wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wyg艂ad藕 szpatu艂膮. Piecz przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na 10 minut zanim wyjmiesz ciasto na siatk臋 do studzenia.
- 呕eby zrobi膰 lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. 艁y偶k膮 wy艂贸偶 lukier na ciasto, posyp sk贸rk膮 z cytryny. Gotowe ?
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz