Ciasto marchewkowe, pyyyyszne. Porcja o wadze 80g ma 4 wymienniki w tym 2,1WW i 1,9WBT.
Ciasto marchewkowe
Składniki
- 100 g mąki orkiszowej
- 75 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka (5 g) sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (2 g) cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki soli
- 70 g oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 2 jajka, roztrzepane
- 115 g orzechów włoskich
- 115 g odsączonych ananasów z puszki
- 130 g marchewki startej na średnich oczkach
Krem
- 300 g serka philadelphia
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru (ja zrobiłam z cukru nierafinowanego)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem
- Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 346 kcal Białka: 5.6 g Tłuszcze: 24.3 g Cukry: 26.1 g Wymienniki: 5.0 WW: 2.6 WBT: 2.4
Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com z mniejszą ilością cukru w kremie. Wierzcie mi, że nadal słodkie.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz