Ciasto marchewkowe bezglutenowe smakuje obłędnie. Porcja o wadze 80 g ma 3.9 wymiennika, w tym 1.9 WW i 2.0 WBT. 10 g ma 338 kcal.
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Składniki
- 50 g mąki z ryżu kleistgo
- 25 g mąki owsianej
- 25 g mąki jaglanej
- 45 g drobnego cukru
- 20 g tagatozy
- 1 łyżeczka (5 g) sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (2 g) cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki soli
- 70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka, roztrzepane
- 115 g orzechów włoskich
- 115 g odsączonych ananasów z puszki
- 130 g marchewki startej na średnich oczkach
Krem
- 250 g serka philadelphia
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru (zrobiłam z cukru nierafinowanego)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, tagatozę, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiej je. W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszaj łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 170ºC przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Krem
- Wszystkie składniki umieść w mikserze i utrzyj na gładką masę. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połową kremu przełóż ciasto, resztą rozsmarować na górze. Ozdób orzechami włoskimi, delikatnie oprósz cynamonem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 338 kcal Białka: 5.5 g Tłuszcze: 24.7 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.3 WBT: 2.5
Jeżeli macie taką potrzebę spokojnie jajka kurze możecie zastąpić jajkami przepiórczymi. Ja tak zrobiłam 🙂 Smacznego 🙂
Dodaj komentarz