Ciasto z orzechami pekan nie zawiera glutenu i jest zgodne z dietą low FODMAP. Jest wilgotne a chrupki dodatek orzechów i chłodna śmietanka kokosowa uzupełniają jego smak. Jest pyszne.
Ciasto z orzechami pekan [bezglutenowe] [low FODMAP]
12
porcje45
minut366
kcal5.8
3.6
2.2
36
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Ciasto
115 g masła w pokojowej temperaturze
150 g cukru
2 duże jajka
105 g mąki z ryżu kleistego
50 g mąki owsianej bezglutenowej
45 g mąki jaglanej
1½ (6 g) łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki śmietanki ryżowej (120 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
- Nadzienie
50 g mąki owsianej
20 g masła
1 łyżeczka cynamonu
100 g orzechów pekan, grubo posiekanych
80 g syropu klonowego
- Krem
śmietanka kokosowa (schłodzona 12h w lodówce)
20 g cukru pudru
Przygotowanie
- Nadzienie
- Zrób nadzienie do ciasta, mieszając najpierw widelcem mąkęi z masłem, aż otrzymasz mieszaninę, która będzie przypominać konsystencją kruszonkę. Następnie, wciąż używając widelca, wmieszaj cynamon, posiekane pekany oraz syrop klonowy, żeby powstała lepka, sprężysta pasta. Odstaw ją na bok.
- Ciasto
- Piekarnik nagrzej do 175°C
- Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść masłem a boki wyłóż papierem do pieczenia.
- misie miksera z końcówką do mieszania umieść masło i cukier. Ubijaj ok 2-3 minuty, dodaj jajka jedno po drugim ciągle ubijając. Mąki z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko. Dodaj do nich sól.
- Dodaj połowę mieszanki mąk do misy miksera i ubijaj powoli, aż do wymieszania się składników, dodaj śmietankę i pozostałą część mieszanki mąk i wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
- Połowę ciasta przełóż do przygotowanej tortownicy, następnie wyłóż nadzienie (nie przy samym brzegu tortownicy, dość płasko) i pozostałą część ciasta, wyrównaj szpatułą. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut lub aż do czystego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mi ostygnąć przez 1-2 godzin.
- Krem
- Schłodzoną puszkę otwórz i zbierz zastygniętą część śmietanki kokosowej (rzadka warstwa podczas schładzania została na dnie). Dodaj cukier i miksuj ok. 1-2 minuty. Wyłóż na wystygnięte ciasto.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz