Galaretka pomarańczowa – pyszna i prosta w przygotowaniu a w połączeniu ze świeżymi owocami i bitą śmietaną może być deserem kończącym bardzo dobrą kolację. Porcja o wadze 148 g ma 2.2 wymiennika, w tym 1.7 WW i 0.5 WBT. 100 g ma 79 kcal.
Galaretka pomarańczowa z bitą śmietaną i białą porzeczką
Składniki
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej (71g)
- 50 g śmietany 36%
- 40 g porzeczek
Przygotowanie
Galaretka
- Zagotuj 500 ml wody.
- Wsyp zawartość opakowania do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
- Wystudzoną galaretkę wlej do pucharków lub słoiczków i pozostaw w lodówce do stężenia.
Podanie
- Galaretkę udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi owocami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 79 kcal Białka: 1.7 g Tłuszcze: 3.1 g Cukry: 11.2 g Wymienniki: 1.4 WW: 1.1 WBT: 0.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz