Muffinki dyniowe bezglutenowe są naprawdę bardzo smaczne. Jedna muffinka o wadze 50 g ma 3 wymienniki, w tym 2.4 WW i 0.6 WBT. 100 g ma 320 kcal.
Teraz jest wspaniały czas dynii dlatego właśnie muffinki dyniowe zagościły dzisiaj na blogu. Do muffinek używam purre z pieczonej dyni. Możesz ją upiec od razu całą i pozostałą niewykorzystaną część zamrozić. Będzie jak znalazł do następnych muffinek, bo z pewnością zechcesz spróbować ich jeszcze raz.
Muffinki dyniowe bezglutenowe
12
sztuk20
minut25
minut320
kcal6.1
4.9
1.2
49
gSkładniki odżywcze dla 100 g produktu
Składniki
100 g mąki z ryżu kleistego
50 g mąki ryżowej50 g tapioki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
130 g brązowego cukru
100 g jogurtu naturalnego
120 g puree z dyni
2 jajka
60 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarniki do 180ºC.
- W dużej misce zmiejszaj wszyskie suche składniki – mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- Wymieszaj mokre składniki – jogurt, puree z dyni, jajka i olej. Wymieszaj aż do połączenia się składników.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa stanie się jednorodna. Ciasto powinno być gładkie i wyglądać na lekko napowietrzone, dzięki połączeniu mleka i octu winnego oraz sody.
- Przełóż ciasto do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do poziomu 3/4. Piecz przez 25-30 minut lub aż do „suchego patyczka”. Wyciągnij muffinki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie możesz je wyjąć z foremek na kratkę do całkowitego wystynięcia.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz