Sernik, nie-sernik z awokado, bez pieczenia, bezglutenowy, wegański. Zaskakuje smakiem, pozytywnie oczywiście. Porcja o wadze 90 g ma 4,4 wymiennika, w tym 1,9 WW i 2,5 WBT.
Wracam do niego szczególnie latem, kiedy olej kokosowy już w słoiku jest rozpuszczony 🙂 Żeby sernik z awokado był idealnie gładki ważne jest jeszcze awokado i miód. Jeżeli w czasie miksowania zobaczysz, że w masie zostają grudki lepiej przetrzeć ją przez sitko.
Sernik z awokado
Składniki
- 125 g orzechów pekan
- 45 g wiórków kokosowych
- 40 g ziarna kakao, pokruszonego
- 185 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)
- 45 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
Składniki na masę (tortownica 18 cm średnicy)
- 550 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)
- 150 g soku z limonki
- 170 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
- 190 g płynnegomiodu
- skórka otarta z limonki
Do podania
- kiwi
- czekolada
Składniki na spód (tortownica o średnicy 16 cm)
- 100 g orzechów pekan
- 35 g wiórków kokosowych
- 30 g ziarna kakao, pokruszonego
- 145 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)
- 35 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
Składniki na masę (tortownica 16 cm średnicy):
- 440 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)
- 120 g soku z limonki
- 135 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
- 150 g płynnego miodu
- skórka otarta z limonki
Przygotowanie
- Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm.
- Piekarnik nagrzej do 150°C. Orzechy i wiórki kokosowa wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 7-8 minut, aż będą podpieczone. Przełóż orzechy, wiórki kokosowe, kakao, pastę daktylową i olej kokosowy od malaksera i zmiksuj do drobnych kawałków ale nie aż do miałkiej konsystencji. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Przełóż zmiksowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
- Włóż wszystkie składniki na masę do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Przelej masę na schłodzony spód. Masę przykryj ją folą spożywczą tak, żeby szczelnie do niej przylegała. Awokado się wtedy nie utleni. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki podawaj od razu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 358 kcal Białka: 2.5 g Tłuszcze: 29.2 g Cukry: 21.3 g Wymienniki: 4.8 WW: 2.1 WBT: 2.7
Inspiracja: Hemsley & Hemsley
patrycja
miód nie jest wegański! 🙂
Bożena Garbińska
Racja, poprawiam