Muffinki z masłem orzechowym z ukrytą niespodzianką w postaci dżemu z czerwonych pomarańczy zaskakuje 🙂 Jedna muffinka ma ok. 5.2 wymiennika, w tym 2.9 WW i 2.3 WBT. 100 g ma 393 kcal.
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem
Porcje
12
porcjeKalorie
391
kcalWymienniki
5.9
WW
3.3
WBT
2.6
Węglowodany
33
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
260 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru
40 g erytrolu
250 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
160 g oleju słonecznikowego
95 g masła orzechowego „crunchy” (z kawałkami orzechów)
125 g dżemu z czerwonych pomarańczy
- Na wierzch
60 g dżemu z czerwonych pomarańczy
Orzechy ziemne do posypania
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 °C.
- Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
- Wymieszaj w misce mokre składniki – śmietanę, olej, jajka i masło orzechowe. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodaj cukier i ertrol i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
- Nałóż po jednej łyżce ciasta do papilotek, następnie połóż po łyżeczce dżemu i przykryj pozostałym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 22 minuty do suchego patyczka.
- Używając pędzelka posmaruj wierzch muffinek dżemem i posyp pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Przepis zaczerpnęłam z „delicious. Australia” korygując zawartość cukru.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz