Muffinki z masłem orzechowym z ukrytą niespodzianką w postaci dżemu z czerwonych pomarańczy zaskakuje 🙂 Jedna muffinka ma ok. 5.2 wymiennika, w tym 2.9 WW i 2.3 WBT. 100 g ma 393 kcal.
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem
Składniki
- 260 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 40 g erytrolu
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 160 g oleju słonecznikowego
- 95 g masła orzechowego "crunchy" (z kawałkami orzechów)
- 125 g dżemu z czerwonych pomarańczy
Na wierzch
- 60 g dżemu z czerwonych pomarańczy
- orzechy ziemne do posypania
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 °C.
- Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
- Wymieszaj w misce mokre składniki - śmietanę, olej, jajka i masło orzechowe. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodaj cukier i ertrol i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
- Nałóż po jednej łyżce ciasta do papilotek, następnie połóż po łyżeczce dżemu i przykryj pozostałym ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 22 minuty do suchego patyczka.
- Używając pędzelka posmaruj wierzch muffinek dżemem i posyp pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 393 kcal Białka: 7.1 g Tłuszcze: 25.8 g Cukry: 33.1 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.3 WBT: 2.6
Przepis zaczerpnęłam z „delicious. Australia” korygując zawartość cukru.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz