Pieczone oponki marchewkowe nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, ale nie można im odmówić smaku. Jedna oponka o wadze ok. 55g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,5 WW i 1,2 WBT. 100g ma 388 kcal. Zuzia bardzo je lubi. Są idealne do owocowego sklepiku 🙂
Pieczone oponki marchewkowe
Składniki
- 150 g masła, miękkiego + 5g do smarowania
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 g marchewki, startej grubo
- 180 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 5 g cukru pudru do posypania (u mnie z agawy)
Przygotowanie
- Formę do pączków-oponek posmaruj lekko masłem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Masło zmiksuj z cukrem. Dodaj jajka, zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszaj z marchewką.
- Dodawaj do trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem oraz solą i mieszaj. Ciasto nałóż, najlepiej przy pomocy worka cukierniczego, do foremek. Piecz około 15 minut, aż skórka zrobi się rumiana.
- Po upieczeniu zostaw w formie na 5 minut, następnie wyłóż na kratkę. Posyp cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 388 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 20.9 g Cukry: 44.7 g Wymienniki: 6.6 WW: 4.5 WBT: 2.1
Nie zapomnijmy o cynamonie – wstępne badania naukowe wskazuję, że wpływa na regulację poziomu cukru we krwi.
Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchennego.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz