Sernik pistacjowy – niecodzienny, pyszny. Porcja o wadze 80 g ma 4,5 wymiennika, w tym 2,3 WW i 2,2 WBT. 100 g ma 396 kcal.
Sernik pistacjowy
Składniki
Czekoladowy spód:
- 150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo)
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej
Masa serowa:
- 300 g niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek)
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego
- 2 łyżeczki wody różanej
- 2 jajka
- 250 g mascarpone
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
Polewa z białej czekolady:
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
- 45 g pistacji
Przygotowanie
Czekoladowy spód
- Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, dokładnie wklepać w dno formy i schłódź przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Pistacje umieścić w malakserze i zmiksuj do otrzymania mąki pistacjowej. Miksuj chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki, ale nie dopuść do otrzymania masła pistacjowego (nie może zacząć oddzielać się tłuszcz). Do pistacji dodaj słodzone mleko skondensowane, zmiksuj. Powinna powstać gęsta słodka pistacjowa masa.
- Masę przełóż do miksera. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodaj serek mascarpone, twaróg, wodę różaną i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy serowej.
- Masę serową przelej na schłodzony spód. Wyrównaj.
- Piecz w temperaturze 150ºC przez około 60 minut, bez termoobiegu. Przestudź w stygnącym piekarniku.
- Wyjmij, schłódź przez noc w lodówce.
Polewa z białej czekolady
- Śmietanę kremówkę podgrzej w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestaw z palnika. Dodaj białą czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, do roztopienia się czekolady. Odstaw do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania.
- Schłodzony sernik posmaruj białą polewa. Posyp dodatkową porcją pistacji.
- Schłódź i przechowuj w lodówce do 5 dni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 396 kcal Białka: 11.2 g Tłuszcze: 26.2 g Cukry: 28.9 g Wymienniki: 5.7 WW: 2.9 WBT: 2.8
Inspiracja: Moje wypieki
Smacznego 🙂
Jakiego rozmiaru tortownicy użyć najlepiej ? 🙂
Ja używam, tak jak napisała w przepisie, 21 cm
Niestety mam mnie pistacji ok 200g czy użyć więcej sera? Ile?
Raczej bym nie dodawała – będzie jeszcze mniej smaku pistacji.
Czemu sernik wyrasta bardziej na brzegach, a środek jest obniżony ? Jaki może być powód ? dwa razy robiłam już z tego przepisu i dwa razy ten problem
Proponuję obniżyć temperaturę i ew. trochę wydłużyć czas, albo zastosować paski do pieczenia (namacza się je i obkłada blaszkę, żeby równo się piekło ciasto)