Szarlotka sypana bezglutenowa jest bardzo smaczna. Porcja o wadze 90 g ma 3.5 wymiennika, w tym 2.4 WW i 1.1 WBT. 100 g ma 227 kcal.
- 30 g mąki jaglanej
- 40 g mąki owsianej
- 80 g mąki z ryżu kleistego
- 10 g tagatozy
- 160 g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
- 100 g cukru
- 40 g tapioki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła (mocno schłodzonego)
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier i tagatozę.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodaj sok z cytryny i cynamon.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane suche składniki podziel na trzy części. Pierwszą z nich wysyp na dno formy.Następnie zetrzyj na tarce równomiernie ⅕ kostki masła. Na masło ułóż połowę startych jabłek.
- Jabłka przykryj drugą częścią sypkich składników. Zetrzyj na nie na tarce rówomiernie ⅕ kostki masła i ułóż drugą część jabłek.Jabłka posyp ostatnią trzecią częścią suchych składników. Na wierz rozłóż pozostałe masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto piecz 60 min.
Klasycznie masło w tej szarlotce daje się na sam wierzch. Jednak piekłam ją w dość wąskiej tortownicy i nie chciałam, żeby tłuszcz nie dotarł do wszystkich składników. Wyszło idealnie. Wszystko było pięknie upieczonej. Wierzch idealnie chrupiący. Szarlotka jest idealna gdy nie jest bardzo zimna. Dlatego jeżeli jecie ją np. drugiego dnia, warto ją wyjąć trochę wcześniej z lodówki lub nawet odrobinę podgrzać. Wierzch szarlotki ma wtedy idealną konsystencję.
Czy można poznać, że jest bezglutenowa? Absolutnie nie.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz