Tarta pasikonika ma świeży, zaskakujący smak. Porcja o wadze 80 g ma 4,3 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,9 WBT. 100 g ma 366 kcal.
„Oglądałam w telewizji odcinek serialu „Glee”, gdzi jedna z bohaterek zjadła prawie 4 kawałki tarty pasikonika”. No… to nie ja. To Nigella. Tak więc tarta pasikonika dla fanów Nigelli, pianek i dań pojawiających się w filmach. Sprawdziłam, faktycznie bohaterka wcina tą tartę z prędkością światła. Ale trzeba przyznać, że smak jest nieziemski a likier miętowy dodaje tarcie wyjątkowej świeżości.
Tarta pasikonika
Składniki
Na spód
- 210 g ciastek czekoladowych
- 50 g czekolady 70%, posiekanej
- 60 g masla o temperaturze pokojowej
Na nadzienie
- 110 g małych pianek cukrowych (marshmallow)
- 90 ml mleka ryżowego
- 3 łyżki likieru Creme de Menthe
- 3 łyżki białego likieru Creme de Cacao
- 300 ml śmietany kremówki
- lilka kropli zielonego barwnika spożywczego
Przygotowanie
Potrzebna będzie
- Foremka do tarty z karbowanym brzegiem i wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm
Spód
- Odłóż na bok jedno ciastko. Resztę wraz z czekoladą zmiksuj w malakserze, aż uzyskasz mieszankę okruchów, potem dodaj masło i miksuj dalej, aż masa zacznie się zlepiać w grudki.
- Wsyp do formy na tartę i palcami lub łyżką przyciśnij do dna i boków, by powstała równa warstwa. Wstaw do lodówki, by spód się schłodził i stwardniał.
Nadzienie
- W rondelku na małym ogniu podgrzej pianki z mlekiem i gdy mleko zacznie lekko wrzeć (ale jeszcze się nie zagotuje), zdejmij z ognia i mieszaj, aż pianki się stopią w mleku i powstanie gładka masa.
- Przelej mieszaninę z rondelka do żaroodpornej miski, nastęnie trzepaczką wmieszaj likiery Creme de Menthe i Creme de Cacao. Odstaw do ostygnięcia.
- Ubij śmietanę niezbyt sztywno, potem nadal ubijajać, dodaj ostudzoną masę z pianek. Mieszanina powinna być gęsta, ale nadal miękka i plynna, by się dała łatwo wylać z miski na schłodzony spód.
- Gdy masa z pianek połączy się ze śmietaną, dodaj kilka kropel barwnika spożywczego (chyba, że nie chcesz) i wymieszaj trzepaczką.
- Wyłóż nadzienie na schłodzony spód z herbatników i wygładź nożem lub łopatką, by powstała równa warstwa, potem przykryj, wstaw do lodówki i schładzaj przez noc lub przynajmniej przez 4 godziny, aż stężenie.
- Przed podaniem pokrusz pozostałe ciasteczko i posyp tartę po wierzchu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 366 kcal Białka: 3.7 g Tłuszcze: 25.4 g Cukry: 30.5 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.0 WBT: 2.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz