Schab gotowany – idealny do kanapek. Porcja o wadze 20 g ma 0,5 WBT. 100 g ma 235 kcal.
Schab gotowany
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 l zimnej wody
- 2 łyżki majonezu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
Przygotowanie
- Do garnka włóż majonez i dodaj szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadź majonez w wodzie, następnie dolej pozostałą wodę. Wsyp sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty, dorzuć czosnek. Wymieszaj i włóż umyty schab.
- Na niewielkim ogniu wszystko zagotuj i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotuj 5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie postaw na palniku, zagotuj i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotuj 5 minut.
- I tak jak poprzednio zdejmij garnek z palnika, nakryj pokrywką i odstaw na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Ugotowany schab przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 235 kcal Białka: 28.4 g Tłuszcze: 13.5 g Wymienniki: 2.4 WBT: 2.4
Inspiracja: mamaipomocnicy.blogspot.com
Dodaj komentarz