Pieczywo bezglutenowe pewnie w każdym domu jest mile widziane, a w niektórych wręcz wskazane. Tutaj przy okazji nie ma drożdży, jajek, mleka … prawie nic nie ma – jest tylko mąka z ciecierzycy, woda, oliwa, sól – placek z ciecierzycy – czyli farinata. Można posypać czarnuszką. Porcja o wadze 40g ma 1,6 wymiennika w tym 0,9WW i 0,7WBT. Najlepiej smakuje podana na ciepło, doprawiona pieprzem. Można ją też przyprawić pesto. Można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Możliwości jest wiele.
Farinata
Składniki
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 300 ml wody
- 35 g oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- czarnuszka (opcjonalnie)
- rozmaryn(opcjonalnie)
Przygotowanie
- Mieszamy wodę z mąką dokładnie, tak, żeby nie było grudek, odstawiamy na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
- Dodajemy oliwę (trochę zostawiamy na posmarowanie tortownicy), opcjonalnie rozmaryn, sól, mieszamy. Możemy posypać czarnuszką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pozostawioną oliwą. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Wierzch będzie lekko spękany.
- Wyjmujemy z piekarnika i doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło. Następnego dnia można też odgrzać na patelni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 257 kcal Białka: 10.3 g Tłuszcze: 14.2 g Cukry: 22.1 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.2 WBT: 1.7
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz