Proste i szybkie – pieczywo sodowe, czyli proziaki. Jedna bułeczka o wadze ok. 35g ma 2 wymienniki w tym 1,2WW i 0,8WBT. Można podawać na wytrawnie z twarogiem lub na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi.
Proziaki
Składniki
- 115 g maślanki
- 1 żółtko jaja kurzego
- 180 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru
- ¾ łyżeczki sody
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę (część zostawiamy na podsypanie), sól, cukier, żółtko i maślankę, wyrabiamy łyżką. Dosypujemy sodę i nadal wyrabiamy. Ciasto musi być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Na stolnicy wysypujemy odłożoną wcześniej mąkę, przenosimy ciasto i chwilę delikatnie zagniatamy, zbierając mąkę.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 1,5-2 cm. Wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 8 Kalorie: 253 kcal Białka: 8.6 g Tłuszcze: 1.6 g Cukry: 51.1 g Wymienniki: 5.6 WW: 5.1 WBT: 0.5
Smacznego 🙂
Iza
Ile bułeczek powinno wyjść z jednej porcji ?
Bożena Garbińska
Mi wyszło 8
Agnieszka
a czy można je piec w piekarniku elektrycznym 🙂
Bożena Garbińska
Niestety nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć