Croque-monsieur – kanapka tostowa podawana na ciepło jest bardzo popularną przekąską w paryskich bistrach. Po raz pierwszy pojawiła się w menu jednej z kawiarni przy Boulevard des Capucines w 1910 roku. Składa się z obsmażonych na maśle lub zgrillowanych kromek chleba tostowego oraz zapieczonych pomiędzy nimi szynki i żółtego sera. W drugim tomie W poszukiwaniu straconego czasu bohater Prousta wspomina, jak po powrocie z koncertu spotkał panią de Villeparisis, która oznajmiła, że zamówiła w hotelu croque-monsieur i jajka ze śmietaną. Croque-madame ma dodatkowo kapelusik z sadzonego jajka. Croque-monsieur o wadze ok. 88g ma 5,9 wymiennika, w tym 2,9 WW i 3,1 WBT i 477 kcal w 100g. Croque-madam o wadze ok. 143g ma 6,7 wymiennika, w tym 2,9 WW i 3,8 WBT i 347 kcal w 100g.
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 plasterek szynki
- 1 plasterek ementalera
- 25 g masła
- Na kromkę chleba kładziemy szynkę i ser, przykrywamy drugą kromką i ściskamy je lekko. W ten sam sposób postępujemy z dwiema pozostałymi kromkami. Na patelni topimy 25 g masła i na średnim ogniu z każdej strony przysmażamy kanapki. Gdy tylko sie zezłocą, a ser stopi, croque-monsieur jest gotowy.
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 plasterek szynki
- 1 plasterek ementalera
- 25 g masła
- 1 jajko
- Na kromkę chleba kładziemy szynkę i ser, przykrywamy drugą kromką i ściskamy je lekko. W ten sam sposób postępujemy z dwiema pozostałymi kromkami. Na patelni topimy 25 g masła i na średnim ogniu z każdej strony przysmażamy kanapki. Gdy tylko sie zezłocą, a ser stopi, croque-monsieur jest gotowy. Aby otrzymać croque-madame, na upieczoną kanapkę nakładamy sadzone jajko.
Informacje o pochodzeniu tych przekąsek zaczerpnęłam z www.vivelacuisine.pl
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz