Jedna drożdżóweczka z pokrzywą o wadze ok. 20 g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,8 WW i 0,7 WBT. Bardzo smaczna przekąska, a jeżeli ktoś nie jada mięsa to pełen zachwyt :-). 100g ma 474 kcal.
Drożdżówki z pokrzywą
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki orkiszowej
- pół szklanki ciepłej wody
- dwie łyżeczki suchych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy (18 g)
Pesto
- 50 g liści pokrzywy - waga po odcięciu łodyżek
- 150 g uprażonego słonecznika
- 100g delikatnego oleju
Dodatkowo
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Wyrób ciasto. Mąkę zmieszaj z drożdżami, solą i cukrem, następnie dodaj wodę i oliwę. Wyrobione ciasto przykryj i zostaw do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny a najlepiej na 1-1½ godziny.
- W międzyczasie przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do naczynia blendera i zmiksuj na jednolitą masę, dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruję gotowym pesto. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Gotowy rulon pokrój na 2 centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut do czasu zezłocenia się ciasta.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 474 kcal Białka: 10.9 g Tłuszcze: 31.2 g Cukry: 37.6 g Wymienniki: 7.0 WW: 3.8 WBT: 3.2
Przepis za JADŁONOMIĄ
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz