Gofry bezglutenowe. Wyszły i są super. Tutaj w wydaniu na słodko. Jeden gofr o wadze 65 g ma 4.3 wymiennika, w tym 3.3 WW i 1.0 WBT. 100 g ma 356 kcal.
Gofry bezlugtenowe
Składniki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 130 g mąki z ryżu kleistego
- 30 g tapioki
- 50 g oleju słonecznikowego
- 200 g wody
- 2 jajka
- 25 g cukru
- 50 g oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji wanliliowej
Przygotowanie
- Suche składniki (za wyjątkiem cukru) przesiej.
- Jajka ubij z cukrem. Dodaj do nich esencję waniliową, olej i większość wody. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj dokładnie. Pozostałą ilością wody reguluj gęstość ciasta.
- Rozgrzać gofrownicę. Posmaruj powierzchnię do smażenia olejem. Nakładaj ciasto chochlą i rozprowadź ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry piecz przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
- Po upieczeniu odkładaj je na metalową kratkę.
- Podawaj z ulubionymi składnikami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 7 Kalorie: 356 kcal Białka: 6.1 g Tłuszcze: 14.5 g Cukry: 50.4 g Wymienniki: 6.5 WW: 5.0 WBT: 1.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz