Porcja puddingu chia z berberysem o wadzie 185g ma 2,3 wymiennika w tym 1,3 WW i 1,0 WBT. Berberys zwany jest również polską cytryną. Berberys swoje lecznicze właściwości zawdzięcza przede wszystkim bogactwu witaminy C – zawiera go więcej niż cytryna (zwłaszcza w liściach i owocach). Nasiona chia – bogactwo kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach, witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Tak więc, NA ZDROWIE!
- 50 g nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 200 g mleka kokosowego
- 150 ml wody
- 10 g łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 15 g berberysu
- 2 g amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Do rondelka wsypać nasiona chia, wlać całe mleko i wodę, dodać cukier, pastę waniliową i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować na minimalnym ogniu przez ok. 10 minut. 4 minuty przed końcem dodać berberys a 2 minuty przed końcem dodać amarantus ekspandowany.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz