Zupa z pieczonej dyni – można ją podawać z grzankami pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika Jedna porcja o wadze 180 g ma 1,0 wymiennika, w tym 0,7 WW i 0,3 WBT.
Zupa z pieczonej dyni
Składniki
- 800 g obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
- 150 g pokrojonej cebuli
- 20 g czosnku
- 800ml bulionu warzywnego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Do żaroodpornego naczynia wkładamy dynię, cebulę i czosnek, polane oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
- Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy i całość miksujemy blenderem. Zagotować. Dusić na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
- Podajemy posypaną prażonymi dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 33 Białka: 1.1 Tłuszcze: 1.5 Cukry: 3.8 Wymienniki: 1.0 WW: 0.3 WBT: 0.7
Inspiracją był przepis Agnieszki Maciąg.
Agnieszka
Uwielbiam dynię, teraz to idealny moment na takie pyszności 🙂