Pomysł zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki „Wyśmienita kuchnia francuska” i trochę zmodyfikowałam. Ten deser robi się bardzo szybko. Jest lekki i smaczny, niezbyt słodki. Jedna porcja o wadze 75 g ma 2,3 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,6 WBT.
Clafoutis wiśniowy
Składniki
- 390 g wydrylowanych wiśni (z zalewy)
- 30 g mąki
- 30 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 125 g śmietany 18%
- 50 g ricotty
- 2 jajka
- starta skórka z ½ cytryny
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować naczynie żaroodporne, płytkie (ja wzięłam okrągłe o średnicy 23cm). Przesiać mąkę, dodać cukier i powoli dodawać śmietanę a następnie ricottę, mieszając. Dodać jajka, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i esencję waniliową. Wymieszać na jednolitą, gładką masę. Do naczynia do zapiekania wrzucić wiśnie. Polać masą i piec 30 min (z termoobiegiem) lub do chwili, kiedy masa zetnie się i wydmie przy brzegach. Nóż wbity w środek powinien być po wyjęciu czysty. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu do temperatury pokojowej.
- Opcjonalnie można lekko posypać cukrem pudrem - ja użyłam cukru z agawy, który ma niski indeks glikemiczny i konsystencję idealnie zastępującą znany nam zwykły cukier puder.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 166 kcal Białka: 4.7 g Tłuszcze: 6.7 g Cukry: 21.8 g Wymienniki: 3.0 WW: 2.2 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz