Zielone curry z krewetkami przyciąga oko kolorem i napełnia smakiem.
Zielone curry z krewetkami
Porcje
2
Czas przygotowania
10
minutCzas gotowania
15
minutKalorie
84
kcalWymienniki
1.1
WW
0.5
WBT
0.6
Węglowodany
5
gWartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
- Pasta
2 szt trawy cytrynowej
40 g oleju słonecznikowego
16 g kolendry świeżej z korzonkami
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru startego na tarce
1 łyżeczka kurkumy w proszku
- Curry
380 g mleka kokosowego
300 g świeżych krewetek oczyszonych
180 g pak choi (1 sztuka)
2 łyżki mirinu
1 łyżka sosu rybnego
Sok z limonki do smaku
Przygotowanie
- Pasta
- Trawę cytrynową pokrój na plasterki.
- Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze na pastę.
- Curry
- Kapustę pak choi pokrój na mniejsze kawałki.
- Połowę powstałej porcji wrzucamy na patelnię, Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj mleko kokosowe i wymieszaj z pastą. Dodaj kapustę pak choi oraz przygotowane krewetki. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 4 minut aż krewetki będą gotowe. Dopraw mirinem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
Przepis za Nigelem Slater z książki „jedz”.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz