Pierniczki wg przepisu z Kwestii Smaku – jeden o wadze 13g ma ok. 1 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,1 WBT. U nas część zawisła na choince, a reszta prawie już zniknęła, mniam … mniam.
Pierniczki
 Składniki
 - Składniki na ok. 40 sztuk:
 - 320 g mąki (u mnie orkiszowej)
 - 50 g miodu
 - 80 g cukru
 - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 20 g przyprawy piernikowej
 - 15 g masła
 - 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
 - 50 g mleka (u mnie ryżowego)
 
Przygotowanie
 - Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
 - Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm (ja rozwałkowywałam na 0,5cm). Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
 - Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Kalorie: 353 kcal Białka: 8.1 g Tłuszcze: 4.4 g Cukry: 70.3 g Wymienniki: 7.7 WW: 7.0 WBT: 0.7 
  Smacznego 🙂

Dodaj komentarz