Hummus – pasta z ciecierzycy. Można nią posmarować kromkę chleba ale też może służyć jako przekąska. Porcja na kanapkę 15g ma 0,4 wymiennika.
Hummus
Składniki
- 125 g suchych ziaren ciecierzycy
- 25 g ziaren sezamu
- 2 łyżki (18 g) oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka (9 g) oleju sezamowego
- ząbek czosnku (4 g)
- 10 g soku z cytryny
- 70-80 ml zimnej przegotowanej wody
- sól
Przygotowanie
- Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, opłukać i obrać z łupinek. Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć. Ziarna mają lekko zbrązowieć. Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty dodać olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny i miksować na jednorodną masę dodająć powoli ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 200 kcal Białka: 7.5 g Tłuszcze: 12.4 g Cukry: 14.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.5 WBT: 1.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz