Ciasteczko ma’amoul – ciasteczko symbol otwartości i pojednania. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna. Do każdego rodzaju ciasteczek inny kształt. U nas z nadzieniem z daktyli i pistacjami. Jedno ciasteczko o wadze ok. 25g ma 2,1-2,5 wymiennika, w zależności od nadzienia. 100g ma ok. 500 kcal.
- 250 g masła
- 125 ml mleka (u mnie ryżowego)
- 250 g mąki orkiszowej
- 500 g semoliny gruboziarnistej
- 60 g cukru nierafinowanego
- 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahlep
- 175 g pasty z daktyli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta sproszkowanego kardamonu
- 100g posiekanych pistacji
- 30 g cukru nierafinowanego
- 2-3 łyżek wody różanej
- Do pasty daktylowej dodać olej i przyprawy. Zagnieć jednolitą masę, z której przygotowuj kuleczki 6-7 g.
- Wymieszaj drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.
- W misce robota lub dużej misce wymieszaj mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotuj mleko z masłem. Przelej gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijaj drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryj ściereczką i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 5 minut. Wyrobione, plastyczne ciasto podziel na 3-4 części, z jednej ulepić kulki o wadze ok. 20 g. Resztę ciasta przykryj ściereczką i wyciągaj spod niej aż do wykończenia ciasta. Na desce rozpłaszcz kulkę ciasta, włóż w nią kulkę nadzienia z daktyli (lub pistacji), zalep. Włóż do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjmij ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
- Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włóż do piekarnika, piecz w temperaturze 180° C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudź je i posyp cukrem pudrem.
Te produkty, które uważacie za trudniej dostępne, np. foremki, semolina gruboziarnista, pasta z daktyli, woda różana, woda z kwiatów pomarańczy, malep – na pewno dostaniecie na www.arabskie.pl. Miłego lepienia.
Przepis za www.arabskie.pl
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz