Ciastka imbirowe, po prostu przepyszne. Słodkie i ostre dzięki imbirowi w kilku postaciach. Ciastko o wadze ok. 47 g ma 4,2 wymienniki, w tym 3,2 WW i 1,0 WBT. 100g ma 482 kcal.
Ciastka imbirowe
Porcje
18
sztukCooking time
40
minutKalorie
482
kcalWymienniki
8.8
WW
6.7
WBT
2.1
Węglowodany
67
Wartość odżywcza w 100g
Składniki
200 g masła
260 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 żółtko
300 g mąki orkiszowej
10 g imbiru w korzeniu, startego
95 g imbiru kandyzowanego
10 g melasy z morwy
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego imbiru
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka wody
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Do misy miksera wsyp cukier i masło i ubijaj je na średniej prędkości przez 6-8 minut aż będą dobrze wymieszane a masa będzie miała piaskową strukturę. Dodaj jajko, żółtko i wanilię, zwiększ prędkość i ubijaj przez następne 2 minuty aż masa będzie jasna i kremowa.
- Sodę i proszek do pieczenia zmieszaj z wodą i dodaj je do ubitej masy, dodaj również mąkę, imbir starty, imbir mielony, melasę i sól. Miksuj na niskiej prędkości aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kandyzowany imbir. Wmieszaj je delikatnie. Schłódź ciasto w lodówce przez 30-45 minut.
- Z kawałków masy o wadze ok. 50 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Studź je przez 10 minut a następnie przełóż je na kratkę do studzenia aż do całkowitego schłodzenia.
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz