Ciasto z marchewką, pasternakiem i cukinią z pistacjową praliną. Mniam… Nikt nie uwierzy, że te wszystkie warzywa są w środku. Porcja o wadze 80 g ma 4,3 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,9 WBT. 100g ma 358 kcal.
Ciasto z marchewką, pasternakiem i cukinią z pistacjową praliną
Składniki
Ciasto
- 385 g mąki orkiszowej
- 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 20 g wiórków kokosowych
- 4 duże jajka lekko roztrzepane
- 280 g oleju słonecznikowego
- 100 g suszonych moreli
- 160 g marchewki startej na dużych oczkach
- 80 g pasternaku startego na grubych oczkach
- 80 g cukinii startej na grubych oczkach
Krem
- 400 g serka philadelphia
- 100 g masła
- 125 g cukru pudru
Pralina pistacjowa (opcjonalnie)
- 35 g pistacji (obranych)
- 110 g cukru
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180°C góra-dół. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsyp do miski, dodaj cukier, wiórki kokosowe sól, wszystkie przyprawy i wymieszaj. Jajka i olej wymieszaj w osobnej misce. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, następnie dodaj pokrojone drobno suszone morele oraz warzywa starte na grubej tarce. Wyłóż masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut do suchego patyczka. Ciasto odstaw do ostudzenia, potem zetnij czubek.
- Serek philadelphia i masło powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jest chłodniejsza pora roku, można je na chwilę wstawić do lekko ciepłego piekarnika. Do masła i serka dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie gładka. Następnie masę ostudź w lodówce, jeżeli jest za luźna. Możesz całą masę rozprowadzić po wierzchu ciasta albo przekroić je na dwie części i częścią masy je przełożyć, zostawiając też trochę na boki i wierzch.
- Ciasto możesz posypać pistacjową praliną. Przygotuj sobie silikonową matę. Posiekaj pistacje. Cukier wsyp na patelnię postawioną na dużym ogniu, czasami wstrząsaj patelnią. Po ok 4-5 minutach cukier powinien się rozpuścić, wsyp wtedy na patelnię pistacje, szybko wymieszaj i wyłóż na przygotowaną wcześniej matę. Odstaw na 30 minut. Pralina powinna w tym czasie zastygnąć. Potłucz ją na drobne kawałki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 358 kcal Białka: 4.9 g Tłuszcze: 24.1 g Cukry: 30.3 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.0 WBT: 2.4
Inspiracja: Delicious Australia
Dodaj komentarz