Ciasto z suszonymi morelami z delikatnym, charakterystycznym smakiem muskatu smakuje wybornie. Porcja o wadze 65 g ma 4,1 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,2 WBT.
Ciasto z suszonymi morelami
Składniki
- 200 ml muskatu
- 220 g mąki orkiszowej
- 130 g suszonych moreli, posiekanych
- 113 g masła + 28 g masła
- 145 g cukru + 10 g cukru
- 30 g oleju słoneczniowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 12 g cukru
Przygotowanie
- W małym garnuszku podgrzej wino na średnim ogniu aż zacznie się gotować. Dodaj posiekane morele i ściągnij garnuszek z ognia. Odstaw do ostudzenia, około 30 minut.
- Podgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż formę na tartę z gładkimi bokami o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Natłuść boki i spód formy olejem.
- W misie miksera wyposażonego w końcówkę do mieszania ubijaj miękkie masło z olejem na średniej prędkości ok 10 sekund, następnie dodaj cukier, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wanilię. Ubijaj nadal ok. 3 minut. Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszaj aż do połączenia się składników.
- W średniej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki na zmianę z suszonymi morelami (razem z winem) do ubitego masła. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz ok 30 minut, aż patyczek włożony do ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj go pozostałym masłem (28 g), posyp pozostałym cukrem (10 g) i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut.
- Wyjmij ciasto ponownie z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Wyjmij ciasto z formy i możesz je podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 353 kcal Białka: 4.9 g Tłuszcze: 17.6 g Cukry: 43.9 g Wymienniki: 6.2 WW: 4.4 WBT: 1.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz