mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Drożdżówki z pokrzywą

Dodane przez w w przekąski
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4705
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_drozdzowkizpokrzywa.pngJedna drożdżóweczka z pokrzywą o wadze ok. 20 g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,8 WW i 0,7 WBT. Bardzo smaczna przekąska, a jeżeli ktoś nie jada mięsa to pełen zachwyt :-). 100g ma 474 kcal. Przepis za JADŁONOMIĄ.

Składniki na ciasto:

• 250 g mąki orkiszowej

• pół szklanki ciepłej wody

• dwie łyżeczki suchych drożdży

• 1/2 łyżeczki cukru

• 1 łyżeczka soli

• 2 łyżki oliwy (18 g)

 

Składniki na pesto:

• 50 g liści pokrzywy - waga po odcięciu łodyżek

•150 g uprażonego słonecznika

•100g delikatnego oleju

 

dodatkowo:

• ząbek czosnku

• łyżeczka soku z cytryny

•pieprz i sól

Wyrób ciasto. Mąkę zmieszaj z drożdżami, solą i cukrem, następnie dodaj wodę i oliwę. Wyrobione ciasto przykryj i zostaw do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny a najlepiej na 1-1 1/2 godziny. W międzyczasie przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do naczynia blendera i zmiksuj na jednolitą masę, dopraw do smaku pieprzem i solą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruję gotowym pesto. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Gotowy rulon pokrój na 2 centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut do czasu zezłocenia się ciasta.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_drozdzowkizpokrzywa_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_drozdzowkizpokrzywa_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_drozdzowkizpokrzywa_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: pokrzywa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przystawki (15)
do chleba (15)
przekąski (15)
ludzie (3)

Zaloguj się