mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Rabarbarowe ciasto odwrócone

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2234
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_odwrconeciastorabarbarowe.pngRabarbar w cieście bywa często, jednak w pozycji odwróconej raczej rzadko. Pyszne. Porcja o wadze 75 g ma 4,1 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,2 WBT. 100g ma 308 kcal.

 

Składniki na kruszonkę:

30 g rozpuszczonego masła

50 g mąki

30 g cukru

1/4 łyżeczka soli

 

Składniki na ciasto:

• 140 g mąki orkiszowej

• 110 g masła

• 140 g cukru

• 1 jajko

• 1 żółtko

• 140 g śmietany 18%

• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• sól

• 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy i jedna łyżka soku z pomarańczy

 

Składniki na warstwę rabarbaru:

• 275 g rabarbaru (kupując rabarbar wybierz taki, który ma czerwone łodygi, nie obieraj go)

• 60 g cukru

 

Piekarnik nagrzej do 175°C. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj razem palcami masło mąkę, cukier i 1/4 łyżeczkę soli aż mieszanka będzie wilgotna i krucha.

Przygotuj ciasto: Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 21 cm. 40 g masło pokrój na drobne kawałki (kosteczkę)  i wyłóż nimi dno tortownicy. Rabarbar potnij ukośnie na kawałki 1,5 cm grubości i wymieszaj z cukrem. Odstaw na dwie minuty, potem raz jeszcze wymieszaj i wyłóż nimi dno tortownicy. Kawałki rabarbaru układaj bokiem tak, żeby ewentualne zielone środki rabarbaru stykały się z innymi, na wierzchu nie powinny być widoczne (to pozwoli na uzyskanie pięknego różowego koloru na wierzchu ciasta po upieczeniu. 

Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ubijaj pozostałe masło (70 g) z cukrem na średnich obrotach aż będą jasne i puszyste. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Wbij jajko i żółtko. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo, ubijając, mieszankę mąki, proszku do pieczenia i soli aż ciasto będzie gładkie. Wyłóż ciasto na rabarbar. Na cieście rozłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piecz przez ok. 1 godzinę aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Odstaw do schłodzenia na ok. 10 minut. Okrój ciasto nożem dookoła formy, odwróć je, kładąc na kratkę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_odwrconeciastorabarbarowe_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_odwrconeciastorabarbarowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 

 b2ap3_thumbnail_odwrconeciastorabarbarowe_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: rabarbar

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się