mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Smalec wegetariański

Dodane przez w w do chleba
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 7946
  • 3 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj
b2ap3_thumbnail_smalecwegetarianski2.png
Porcja na kanapkę o wadze 15g ma 0,4 wymiennika, w tym 0,3 WW i 0,1 WBT. Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii. W smaku pyszny a na dodatek zdrowy. Jakby mi kiedyś ktoś powiedział, że będę zachwalać coś co zrobiłam z fasoli, to raczej uznałabym to za majaki senne. Do tej pory ziarenko fasoli wywoływało na mojej twarzy wyraz obrzydzenia, a tu proszę....
Składniki:
• 250g ugotowanej białej fasoli
• 250g cebuli
30g suszonych śliwek
2 liście laurowe
 1 ziele angielskie
1 jałowiec
 1 goździk
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki (18g) oleju słonecznikowego
 1 ząbek czosnku nieobrany(do zaromatyzowania)
 40-50 ml wody
  sól
  pieprz
 
Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia gotować ok. 90 minut. Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem, liśćmi laurowymi i ząbkiem czosnku. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. W międzyczasie fasolę zmiksować razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i wodą. Śliwki pokroić na małe kawałki. 
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby nie zostały zmielone na gładką pastę - kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem. 
 
Tabela wymienników
b2ap3_thumbnail_smalec2_ww.png
 
Tabela produktu
b2ap3_thumbnail_smalec2_tab.png
 
Kaloryczność w 100g potrawy
b2ap3_thumbnail_smalec2_cal.png
 
Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Agnieszka środa, 04 grudzień 2013

    To jest pyszne, do tego ogórek z własnego kiszenia, mniam, mniam:D

  • Karolina poniedziałek, 06 październik 2014

    Oszzz kurczę... ja to muszę zrobić! A czy w smaku jest podobny to "klasycznego" smalcu?

  • Bożena Garbińska poniedziałek, 06 październik 2014

    Moim zdaniem tak, cebulka i ogóreczki robią swoje. No inne niedziecięce dodatki też :)

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przystawki (15)
do chleba (15)
przekąski (15)
ludzie (3)

Zaloguj się