mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Tarta de Santiago

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2607
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tartadesantiago.png Porcja tarty z migdałów o wadze 25 g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,8 WW i 0,7 WBT. Jest bezglutenowa jeżeli dobierzecie odpowiednią mąkę na obsypanie tortownicy. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Zawartość cukru zmniejszyłam o 1/3, moim zdaniem bez straty dla smaku.

Składniki:

• 150 g mąki migdałowej (najlepiej bez łupinek)

3 jajka

• 90 g cukru nierafinowanego

• skórka starta z 1 małej cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

cukier puder do posypania

masło do wysmarowania tortownicy

• mąka owsiana do obsypania tortownicy

 

Tortownicę o średnicy ok. 18 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 150°C. Jajka ubijaj z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na jednolitą i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową i delikatnie wymieszaj szpatułką lub krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wylej ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piecz przez ok. 33 minuty. Wyjmij i ostudzić. Posyp cukrem pudrem.

Pieczenie w formie o średnicy 18 cm spowoduje, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_santiago9_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_santiago9_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_santiago9_cal.png


 

 b2ap3_thumbnail_tartadesantiago_pion.png

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się