Muffinki dyniowe bezglutenowe są naprawdę bardzo smaczne. Jedna muffinka o wadze 50 g ma 3 wymienniki, w tym 2.4 WW i 0.6 WBT. 100 g ma 320 kcal.Teraz jest wspaniały czas dynii dlatego właśnie muffinki dyniowe zagościły dzisiaj na blogu. Do muffinek używam purre z pieczonej dynii. Możesz ją upiec od razu całą i pozostałą niewykorzystaną część zamrozić. Będzie jak znalazł do następnych muffinek, bo z pewnością zechcesz spróbować ich jeszcze raz.
Mufinki dyniowe bezglutenowe
Składniki
- 130 g mąki ryżowej
- 50 g tapioki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 130 g brązowego cukru
- 120 ml mleka ryżowego
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina lub soku z cytryny
- 100 g puree z dyni
- 2 duże jajka
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarniki do 180ºC.
- W średniej misce wymieszaj ½ szklanki wody z octem winnym (lub sokiem z cytryny) i odstaw na ok. 30 minut.
- W dużej misce zmiejszaj wszyskie suche składniki - mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- Do mieszanki mleka dodaj pozostałe mokre składniki - puree z dyni, jajka i olej. Wymieszaj aż do połączenia się składników.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa stanie się jednorodna. Ciasto powinno być gładkie i wyglądać na lekko napowietrzone, dzięki połączeniu mleka i octu winnego oraz sody.
- Przełóż ciasto do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do poziomu ¾. Piecz przez 25-30 minut lub aż do "suchego patyczka". Wyciągnij muffinki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie możesz je wyjąć z foremek na kratkę do całkowitego wystynięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 320 kcal Białka: 3.8 g : 12.1 g Cukry: 49.0 g Wymienniki: 6.1 WW: 4.9 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz