Jeden placuszek z ricottą ma 1,8 wymiennika. Można go serwować z syropem malinowym.
Placuszki z ricottą
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g cukru brązowego nierafinowanego
- 3 jajka
- 200 g maślanki
- 150 g ricotty
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki (18 g) oleju słonecznikowego do smażenia
Syrop malinowy
- 200 g mrożonych malin
- 40 g miodu
- 20 g syropu klonowego
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, żółtka, maślankę i wanilię, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, razem z ricottą dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną cienko tłuszczem nakładamy ciasto - 1 dużą łyżkę na jeden placuszeki. Smażymy aż placuszki będą zrumienione i wyrośnięte.
Syrop malinowy
- Maliny rozmrażamy, umieszczamy w rondelku i mieszając podgrzewamy na małym ogniu, przez 1-2 minuty. Dodajemy mód i syrop klonowy, rozdrabniamy blenderem i podgrzewamy przez ok. 3 minuty.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 236 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 8.0 g Cukry: 31.2 g Wymienniki: 4.2 WW: 3.1 WBT: 1.1
100 g syropu malinowego ma 2.2 wymiennika, w tym 2.1 WW i 0.1 WBT, 92 kcal, Białka: 1.0 g, Tłuszcze:0.2 g, Cukry: 21.5 g, porcja o wadze 25 g ma ok. 0.5 wymiennika
Smacznego 🙂
Joanna
Mniam,serwujemy sobie regularnie :)pycha zwłaszcza z syropem malinowym!